בשנים האחרונות שוק המניות עלה כמעט באופן רציף. הדבר נכון בעיקר מאז הבחירות לנשיאות בשנת 2016. כתוצאה מכך, משקיעים רבים כבר אינם רגילים לחזות בנפילות מחיר חדות, שהפכן לאירוע יוצא דופן. כמו כן, המחירים הגבוהים אליהם הגיעו המדדים גורמים לכך שירידות השערים הופכות לאגרסיביות יותר מבחינה מספרית.
בתקופה האחרונה , או שנכון יותר להגיד מתחילת שנת 2018, שוק המניות נמצא בתהליך של התרחבות מחירים. על כן, התנועה מתאפיינת בעליות וירידות קופצניות ואגרסיביות מכיוון אחד לכיוון אחר תוך תקופות זמן קצרות יחסית.
הסיבה לכך היא פשוטה – הגענו לנקודה בגל העליות הארוך הנוכחי, ובאופן שדי מזכיר את התנהגות המחירים של שנת 2016 , בה משקיעים חושבים שזהו זמן טוב למכור ולממש את התשואות שצברו בתיק ההשקעות שלהם, ועל כן הם מוכרים. המכירות גוררות את השוק למטה, גוררות פאניקה אצל משקיעים נוספים שמחליטים לברוח מהשוק, עד הגעה לצד השני של הנהר, בה משקיעים ממתינים לאזורי מחיר אטרקטיביים שלאחר התיקון ומנצלים את המחירים הנמוכים באופן יחסי תוך איסוף מניות לתיק ההשקעות שלהם. התמיכה של אותם משקיעים בשוק בולמת את הירידות וגוררת את השוק למחזור נוסף של עליות , הגוררת שוב משקיעים אשר חוזרים לקנות מניות מתוך פחד "להחמיץ את המהלך".
ברקע לירידות האחרונות נמצאת עונת הדוחות, הנמצאת לקראת סיום. נכון ל-10 לנובמבר, 90% מחברות מדד ה – S&p500 דווחו את תוצאות הרבעון השלישי של השנה. 78% מהן הציגו הפתעה חיובית בשורת הרווח למניה, ו-61% מחברות המדד שדווחו הציגו הפתעה חיובית בשורת הכנסות.
הרבעון השלישי מציג צמיחה משוכללת של 25.2% ברווחים של חברות המדד , הנתון הגבוה ביותר מאז הרבעון השלישי בשנת 2010. למרות זאת, השוק הגיב בירידות שערים בשבועות האחרונים, והתשואה שצבר מתחילת השנה ומאז ההתאוששות בחודש מאי, כמעט נמחקה לחלוטין.
נשאלת שאלה מתבקשת שטמונה בליבו של כמעט כל משקיע. האם ניתן לתזמן את העליות והירידות לצורך מקסום התשואה בתיק ההשקעות? האם היה ניתן להתחמק מהירידות? האם ניתן להתחמק מהירידות הבאות?
בפסקאות הבאות נענה על שאלה זו ונסביר את ההשלכות של ביצוע פעולות אלה בתיק השקעות המנוהל לטווח ארוך.
אחד האלמנטים החשובים שמשפיעים על חוסר הכדאיות בניסיון לתזמן את השוק בהשקעה לטווח הארוך הוא עלויות הקניה והמכירה המצטברות מכל ניסיון להיכנס ולצאת מהשוק. עלויות אלה שמשולמות למתווכים, בסופו של דבר, אוכלים נתח משמעותי מהתשואה המושגת בתיק ההשקעות.
סיבה נוספת משתקפת מתוך מחקר שפורסם ע"י קבוצת בספוק השקעות ומציגה סטטיסטיקה המגרה את הדעת ומוכיחה תשואת חסר משמעותית ואף שלילית למשקיעים אשר רכשו את תעודת הסל SPY, המחכה את ביצועי מדד הS&P500 – בתחילת כל יום מסחר חדש ומכרו בסוף יום המסחר משנת 1993 ועד היום (תשואה שלילית של 5.2%-), וזה מבלי להתחשב בעלויות הקניה והמכירה שנגבות עם כל ביצוע פעולה.
חשוב לזכור שתיקונים הם חלק בלתי נמנע מההתנהגות הנורמאלית של השוק. מעבר לכך, אף אחד לא יכול לחזות מתי רגעי הפאניקה והטראומה יכו את השוק. כמובן שמשקיע המסוגל לחזות את התיקונים בשוק קונה את עולמו עם תשואת עודפת משמעותית בתיק ההשקעות שלו. האם קיים אדם כזה? אם כן, אני מניח שכולנו כבר היינו שומעים עליו.
נקודה נוספת שראויה להתייחסות – מחקרים מוכיחים שפספוס של עשרת הימים החזקים ביותר בשוק (משמע – ישיבה על מזומן על פני ההשקעה במניות תוך המתנה ל"רגע המתאים" לקפוץ חזרה לשוק) מובילים לתשואת חסר משמעותית מול תשואת המדדים – כמעט חצי מהתשואה בתיק ההשקעות מתפספסת במקרה כזה.
אותו מחקר נערך גם מהכיוון השני – פספוס של עשרת הימים השליליים ביותר ישליך על תשואה עודפת באופן משמעותי מתיק ההשקעות. האם הדבר בר ביצוע באופן מעשי? כנראה שלא. הניסיון לבניית תיק השקעות חסין בצורה אולטימטיבית לירידות ולתנודות שוק הוא בגדר פנטזיה.
הרעיון לנסות ולתזמן את השוק בדרך כלל מסתיים במפח נפש עבור המשקיע האינדיווידואלי מאחר והוא פועל מהבטן ומגיב לתחושות ולרגשות. זאת על אף ניסיונו להגיב בצורה רציונלית. הרבה יותר משקיעים הפסידו כסף כאשר ניסו לתזמן את השוקים מול אותם משקיעים בודדים שהצליחו להרוויח מכך.
כל עוד אתם מושקעים בצורה ראויה המתאימה לצרכים ולמטרות שלכם, התרחקו כמה שיותר מתיק ההשקעות שלכם והימנעו מביצוע פעולות מיותרות. מנגד, במידה וקיימת הזדמנות השקעה איכותית, תהיה זו טעות טיפשית לפספס אותה מתוך חשש שתיקון בשוק הולך להגיע. אם ההזדמנות מתקבלת בצורה נכונה תוך הצגת ערך למשקיע , ההחלטה לנצל את ההזדמנות תפיק את המיטב בטווח הארוך.
כנראה שאי אפשר 'לתזמן' את השוק באופן מושלם אך בהחלט אפשר לקבל החלטות השקעה מושכלות בנקודות הזמן בהם השוק מספק ערך גבוה למשקיעים. מעבר לכך, ניהול נכון של סיכונים בתיק ההשקעות הוא יתרון משמעותי לאורך זמן.
עם זאת, וכפי שהוזכר, הבעיה היא שמשקיעים המנהלים את כספם לטווח הארוך מוצאים עצמם מקבלים החלטות הרות אסון לעתים קרובות מידי בעקבות תנועות קצרות טווח של השוק המלוות בכותרות מהמדיה וקריאות לפעולה מכיוון וול סטריט.
אז, מה כן אפשר לעשות?
- איזון הפוזיציות הרווחיות בתיק ההשקעות להקצאת ההון המקורית
- סגירת פוזיציות לא רווחיות או השקעות שאיבדו את ערכן ולכן אין טעם להחזיק בהן.
- לאחר ביצוע הפעולות הנ"ל וצבירת המזומן בתיק בעקבתן , המתנה להופעת ההזדמנות המתאימה להשקעה המייצרת ערך גבוה למשקיע.
לסיכום:
- תיקונים בשוק הם נורמאליים ובלתי נמנעים. אף אנליסט, כלכלן ובטח לא המדיה יכולים לחזות מתי יתרחש ומתי יסתיים תיקון.
- אל תאפשרו לתיקונים בשוק להשפיע עליכם ועל קבלת ההחלטות שלכם – עלינו להתרכז בהזדמנויות האיכותיות ולנצל אותן ללא רבב.
- הנזלת תיק ההשקעות מתוך פאניקה ברוב המוחלט של המקרים מתבררת כטעות.
- תמיד השאירו כמות יחסית של מזומן בתיק ההשקעות על מנת לנצל הזדמנויות שמגיעות בעקבות תיקונים בשוק.
- משמעת חזקה וניהול נכון של סיכונים הם המתכון לבניית תיק השקעות מוצלח ורווחי לאורך זמן.
המאמר נכתב בחסות ובאחריות גולד ניהול פיננסי בע”מ.
אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם לרבות ניירות ערך, יחידות השתתפות בקרנות נאמנות ו/או כל נכס פיננסי אחר. גולד ניהול פיננסי בע”מ עוסקת בניהול תיקי השקעות עפ”י חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ”ה 1995. אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ אישי, המותאם לצרכי הלקוח. אין באמור לעיל התחייבות של מנהל הקרן להשגת תשואה כלשהי.